Celiakie – příznaky, diagnostika a léčba

03. června 2021

Celiakie – příznaky, diagnostika a léčba

Celiakie je imunitně zprostředkované systémové zánětlivé onemocnění způsobené doživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu), respektive jeho bílkovinné frakce gliadinu. Celiakií trpí děti i dospělí po celém světě, a to bez ohledu na vyspělost země či stravovací návyky. Co celiakii způsobuje, jak se projevuje, kde všude se vyskytuje lepek a jak se tato nepříjemná nemoc léčí?

Co je celiakie

Celiakie (celiakální sprue nebo také glutenová enteropatie) znamená nesnášenlivost čili intoleranci na lepek obsažený v obilí. U celiaků lepek způsobuje rozvoj autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který může následně vést k poškození až úplné destrukci slizničních klků a mikroklků. Důsledkem toho se zmenšuje povrch tenkého střeva a snižuje jeho schopnost trávit a vstřebávat živiny. Pokud jsou tyto schopnosti narušeny, může postupně dojít až k rozvratu celého metabolismu.

Pro celiakii existuje genetická predispozice, která propuknutí nemoci přímo podmiňuje. Ne vždy však taková predispozice znamená, že nemoc u daného jedince vypukne. Podstatou celiakie je porucha imunity sliznice tenkého střeva, která reaguje na přítomnost lepku abnormálním způsobem.

Příznaky celiakie

Celiakie propuká v jakémkoliv věku, může se projevovat různě a také s odlišnou intenzitou.

U dětí do 3 let je typickým projevem tzv. malabsorpční syndrom, jehož podstatou je nedostatečné vstřebávání živin a vitamínů v tenkém střevě. Tento stav následně vede k dalším řetězovým onemocněním. U starších dětí mohou být střevní příznaky již méně nápadné a v dospělosti bývají v popředí mimostřevní příznaky,“ vysvětluje MUDr. Petr Salzman, alergolog z EUC Kliniky Ostrava.

Projevy celiakie se v dospělosti mohou objevit až po působení určitých spouštěcích mechanismů, například po nemoci či po těhotenství.

  • Střevní příznaky – po požití lepku má celiak různé zažívací potíže (bolesti břicha, nadýmání, průjem, nebo naopak zácpa).

 

  • Mimostřevní příznaky – osteoporóza, chudokrevnost, nadměrná kazivost zubů, porucha skloviny, afty, bolesti kloubů, podvýživa, ztráta energie, ale i deprese a úzkosti. Dále se mohou objevovat neurologické příznaky jako brnění, mravenčení v končetinách či odlišné vnímání tlaku a bolesti. U žen může celiakie způsobit pozdější nástup menstruace, nepravidelný cyklus, někdy dokonce neplodnost (u mužů i žen), případně spontánní potraty. Kožní forma celiakie se označuje jako Duhringova herpetiformní dermatitida a projevuje se výsevy svědivých puchýřků na kůži.

Faktem však je, že celiakie se leckdy nemusí projevit nijak. Pro velkou rozmanitost příznaků je tak často obtížné ji včas a správně diagnostikovat, proto se jí přezdívá také „nemoc chameleon“.

Jedním z příznaků celiakie je bolest břicha po konzumaci lepku. Foto: Kindel Media, Pexels

Příznaky celiakie u dětí

U dětí se celiakie projeví až po opakované zátěži organismu stravou s obsahem lepku. U dítěte-celiaka se po jídle obsahujícím lepek objeví bolesti břicha, průjem střídající zácpu, zvracení, nadýmání, přičemž typickým projevem jsou také nezvykle objemné, mazlavé a zapáchající stolice, případně stolice obsahující nestrávené zbytky stravy. Příznaky celiakie u dětí zahrnují:

  • stupňující se bolesti břicha,
  • průjem, zácpa, zvracení, nadýmání (vypouklé břicho),
  • netypicky objemná a zapáchající stolice s nestrávenými zbytky stravy,
  • úbytek na váze, až podvýživa (důsledkem nedostatečného vstřebávání živin),
  • pomalejší růst dítěte (celiakické dítě bývá oproti zdravému celkově drobnější),
  • projevy na kůži (červené svědivé puchýřky),
  • chudokrevnost způsobená nedostatkem železa,
  • problémy se soustředěním,
  • apatie, únava, vzteklost či mrzutost,
  • úplná ztráta chuti k jídlu způsobená potížemi po požití lepku.

Čím dříve se jídelníček dítěte adekvátně upraví, tím dříve se mu uleví od zdravotních nepříjemností. Proto v případě podezření na celiakii neváhejte oslovit pediatra.

Diagnostika celiakie

Screening celiakie se zakládá na vyšetření protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu v krvi (případně protilátek proti deamidovaným gliadinovým peptidům). V případě pozitivního výsledku následuje biopsie tenkého střeva – pacientovi je odebrán vzorek sliznice tenkého střeva k mikroskopickému vyšetření. Biopsie se provádí při gastroskopii. Biopsie s mikroskopickým vyšetřením je stále považována za zlatý standart diagnózy celiakie.

Je-li u dítěte překročena horní referenční hranice protilátek více jak desetinásobně a klinické projevy napovídají celiakii, je možné dle rozhodnutí lékaře neprovádět biopsii. Všechna vyšetření výše je nutné provádět dříve, než pacient započne bezlepkovou dietu. V opačném případě totiž mohou být výsledky vyšetření (protilátek i biopsie) falešně negativní a nelze tedy chorobu diagnostikovat.

TIP: Pro orientační testování existují i domácí testy na celiakii, např. Veroval Nesnášenlivost lepku nebo Biocard TM Celiac test, které se provádějí z kapky krve. Testy jsou však pouze orientační, tudíž nenahrazují odbornou lékařskou diagnostiku, kterou nabízí EUC.

Nejjistější diagnostikou celiakie je rozbor krve ve zdravotnickém zařízení. Foto: Hush Naidoo, Unsplash

Léčba celiakie úpravou jídelníčku aneb Bezlepková dieta

Jedinou účinnou léčbou celiakie je přísné a celoživotní dodržování bezlepkové diety, tedy úplné vyškrtnutí lepku z jídelníčku. Pokud celiak dietu poctivě dodržuje, změny na sliznici mizí a nemoc se přestává projevovat. To ovšem neznamená, že je čas vrátit se k běžné stravě s obsahem lepku – při porušení bezlepkové diety totiž nemoc propukne znovu.

Co je lepek a kde se vyskytuje

Lepek je bílkovinný komplex, který se nachází v části obalu zrn obilovin (pšenice, žito, ječmen a oves). Takové obiloviny jsou klasickou součástí stravy většiny populace. Tělo zdravého jedince dokáže lepek štěpit a dále zpracovávat, u celiaka imunitní systém vyhodnotí lepek jako tělu cizí a zahájí obrannou reakci, která vede k poškození střevní sliznice.

Kromě pečiva, těstovin, různých sušenek a cereálií se lepek ve stopovém množství nachází i v polotovarech, jako jsou např. hranolky, bramboráky, zmrzlina, čokoláda, kečup, hořčice, prášek do pečiva, pudink, marcipán a mnohé další. Lepek se do potravin dostává také v průběhu jejich zpracování, případně se přidává pro dochucení. Celiak proto musí opravdu pozorně studovat složení a informace na obalu každého výrobku.

Jak poznat bezlepkovou potravinu

Potraviny se symbolem přeškrtnutého pšeničného klasu a štítkem Gluten free nebo Bez lepku mohou obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Ovšem pozor, potraviny s velmi nízkým obsahem lepku obsahují až 100 mg lepku na kilogram. Je-li tedy složení nejasné, doporučujeme potravinu nekonzumovat. Potraviny s lepkem musí mít na obalu napsáno, že mohou obsahovat stopy lepku. V restauracích a u nebalených výrobků máte nárok nahlédnout do seznamu alergenů k danému pokrmu či produktu.

Při vaření a pečení lze obiloviny s obsahem lepku nahradit těmi přirozeně bezlepkovými – proso, pohanka, quinoa, amarant a kukuřičná mouka. Přirozeně bezlepková je také čerstvá zelenina, ovoce, ryby, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Mimoto je dnes k dostání kvantum bezlepkových surovin na domácí přípravu jídel, případně hotové pochutiny jako bezlepkové pečivo, pizza, těstoviny, sušenky a další.

Nikdy nepodceňujte příznaky celiakie

Celiakie propuká v jakémkoliv věku, může se projevovat velmi rozmanitě a s odlišnou intenzitou. Proto je často obtížné ji včas a správně diagnostikovat. Kvůli snížené funkci imunitního systému a zvýšené střevní propustnosti je nejzávažnější komplikací celiakie větší riziko vzniku nádorových onemocnění. Sledujte proto podezřelé příznaky u sebe či svých dětí a v případě podezření neotálejte s návštěvou lékaře či pediatra. 

Máte podezření, že byste mohli trpět celiakií? Můžete navštívit některého z lékařů zdravotnické sítě EUC. Celiakii lze také odhalit pomocí laboratorního testu:

Praktičtí lékaři EUC                        

Laboratorní vyšetření (Celiakie)

 

Související články