Diabetes - hrozí mi cukrovka?

26. června 2023

Diabetes - hrozí mi cukrovka?

Diabetes mellitus neboli cukrovka je nemoc, která se projevuje poruchou metabolismu krevního cukru (glukózy). Glukóza je životně důležitá pro lidské zdraví, protože je zdrojem energie pro buňky. Pokud máte cukrovku, znamená to, že máte v krvi příliš mnoho glukózy, což je stav, který vám může způsobit vážné zdravotní problémy. V České republice dnes cukrovkou trpí asi 9 % populace. Alarmující je zejména rychlost nárůstu počtu onemocnění, od roku 1990 se počet nemocných již zdvojnásobil. K tomu je navíc třeba připočítat asi 200 000 lidí, kteří zatím o své nemoci nevědí.

Máte podezření na cukrovku? Vyšetření vám provede praktický lékař. 

Co se týká druhů cukrovky, existuje diabetes 1. a 2. typu, těhotenská cukrovka a tzv. prediabetes, tedy stav, který předchází cukrovku druhého typu a vyznačuje se vyššími hladinami cukru v krvi. Na rozdíl od skutečné cukrovky je ale potenciálně vratný.

Symptomy cukrovky závisí na tom, jak moc je hladina glukózy v krvi zvýšená. Prediabetes a diabetes druhého typu se na počátku mohou vyvíjet zcela bez symptomů, u diabetu prvního typu nastupují obvykle příznaky rychle a jsou zřetelné. Diabetes prvního typu se může sice vyvinout u člověka v každém věku, ale typicky se objevuje v dětství nebo dospívání. Diabetes druhého typu je běžnější typ cukrovky a nejčastěji postihuje pacienty až po čtyřicítce.

Symptomy cukrovky

Mezi typické příznaky cukrovky patří:

  • Zvýšená žízeň
  • Časté močení
  • Extrémní hlad
  • Nevysvětlitelná ztráta váhy
  • Přítomnost ketonů v moči (ketony jsou látky vznikající při odbourávání svalů a tuku v těle, proces je způsoben nedostatkem inzulinu v krvi)
  • Únava
  • Podrážděnost
  • Rozmazané vidění
  • Pomalé hojení ran
  • Časté infekce

Příčiny cukrovky

K pochopení cukrovky je dobré rozumět tomu, jak normálně funguje metabolismus glukózy v těle.

Jak funguje inzulin

  • Inzulin je hormon produkovaný slinivkou břišní.
  • Slinivka vylučuje inzulin do krve.
  • Inzulin v krvi umožňuje glukóze, aby se dostala do buněk.
  • Inzulin tak snižuje množství glukózy v krvi.
  • Klesá-li hladina cukru v krvi, klesá i hladina inzulinu.

Role glukózy

  • Glukóza – cukr – je zdrojem energie pro buňky lidského těla.
  • Zdrojem glukózy je jednak strava a jednak se vytváří v játrech.
  • Cukr je uvolňován do krevního oběhu a za pomocí inzulinu se dostává do buněk.
  • Játra vytvářejí glukózu a udržují její zásoby.
  • Sníží-li se hladina glukózy v krvi, třeba když máte delší pauzu mezi jídly, játra přemění uložený glykogen na glukózu, aby udržela uglukózy v krvi v normě.

Diabetes prvního typu

Přesná příčina cukrovky prvního typu není známá. Ví se ale, že imunitní systém, který normálně bojuje proti škodlivým bakteriím a virům, začne napadat slinivkové buňky produkující inzulin. Produkce inzulinu se tak radikální sníží nebo úplně zastaví a cukr, místo aby se dostával do buněk, zůstává v krvi. Tento druh cukrovky má pravděpodobně původ v kombinaci genetických a environmentálních příčin, ale přesné faktory vzniku tohoto onemocnění jsou stále nejasné.

Pacienti s diabetem 1. typu mají též zvýšené riziko dalších autoimunitních chorob, například poškození štítné žlázy. Tímto typem diabetu nejčastěji onemocní lidé do 15 let věku, ale může se objevit i později. 

Příznaky diabetu 1. typu

  • zvýšený hlad
  • velká žízeň - polydipsie
  • zvýšená produkce moči - polyurie
  • hubnutí bez zjevného důvodu
  • únava, možná psychická zmatenost
  • akutní stav vysoké hladiny cukru a ketolátek v krvi, se zvracením, poruchami vědomí až bezvědomím (včetně rizika rozvoje hyperglykemického ketoacidotického komatu)

Diabetes druhého typu a prediabetes

Pokud buňky začnou být rezistentní na účinek inzulinu a slinivka není schopná vytvářet dostatek inzulinu, aby tuto rezistenci překonala, cukr se pak hromadí v krvi, jedná se o cukrovku druhého typu.

Diabetes 2. typu je právě tím typem cukrovky, kde počty nemocných velmi rychle rostou. Je spojený s relativním nedostatkem inzulinu. Často jej slinivka vyprodukuje dokonce nadbytek, ale tkáně nemocného na něj v různé míře nereagují. „Tento typ diabetu se dříve vyskytoval většinou po 40. roce věku, ale současný životní styl zvyšuje výskyt onemocnění dříve, i v dětském věku. Růst počtu onemocnění je způsobený nevyváženou stravou s nadbytkem rychle stravitelných sacharidů, přejídáním, sedavým zaměstnáním a nedostatkem pohybu. Dnes je považován za civilizační onemocnění přerůstající v celosvětovou epidemii,“ upozorňuje MUDr. Petr Podroužek, DrSc., odborný ředitel EUC Laboratoří. Ke zvyšování počtu případů přispívá také častý stres a prodlužující se délka života, výskyt cukrovky totiž s přibývajícím věkem roste.

S touto formou cukrovky souvisí prediabetes, což je stav, který diabetu druhého typu předchází. Hlavním indikátorem onemocnění jsou výsledky krevních testů. Cukrovka druhého typu je spojována s životním stylem, genetickými predispozicemi a s obezitou, ale ne každý pacient s diabetem má nadváhu.

Příznaky diabetu 2. typu
(výrazné příznaky ale nemusí být dlouho přítomny)

  • časté nucení na močení
  • zvýšená žízeň a hlad
  • únava, malátnost
  • poruchy zrakové ostrosti
  • zvýšení hmotnosti (častý výskyt u pacientů s nadváhou a obezitou) nebo naopak hubnutí
  • postižení nervů (neuritidy), pálení v dolních končetinách, brnění
  • kožní a slizniční infekce, špatné hojení ran
  • opakované infekce močových cest

Těhotenská cukrovka

Během těhotenství placenta produkuje hormony, které pomáhají udržet těhotenství, ale zároveň činí buňky odolnější vůči inzulinu. Za normálních okolností slinivka reaguje vyšší produkcí inzulinu, aby tento rozpor překonala. Pokud to ale nezvládne, dostává se do buněk glukózy málo a hodně jí zůstává v krvi, což má za následek těhotenskou cukrovku.

Jedná se specifický výskyt cukrovky, kde se uplatňují zvýšené nároky na produkci inzulinu u matky i hormonální vlivy. Z tohoto důvodu je v těhotenství prováděn povinný standardizovaný screening.

Rizikové faktory cukrovky

Rizikové faktory se u jednotlivých typů cukrovky liší.

U cukrovky prvního typu nejsou sice přesné příčiny vzniku známy, jsou ale určité faktory, které signalizují zvýšené riziko onemocnění:

  • Rodinná historie: Riziko se zvyšuje u osob, jejichž otec, matka nebo sourozenec mají cukrovku prvního typu.
  • Vliv prostředí: Okolnosti jako virální infekce pravděpodobně hrají roli. 
  • Přítomnost autoprotilátek: Autoprotilátky jsou imunitní buňky namířené do vlastního organismu. Pokud se ve vašem těle vyskytují, je riziko rozvinutí cukrovky druhého typu větší.
  • Strava: Mezi tyto faktory patří nízký příjem vitaminu D, konzumace kravského či umělého mléka nebo cereálií před čtvrtým měsícem života. Žádný z těchto faktorů se ale neukázal jako přímá příčina diabetu druhého typu.
  • Geografické faktory: Některé země jako Švédsko či Finsko mají více nemocných diabetem prvního typu.

Rizikové faktory u cukrovky druhého typu a prediabetu

Ani u cukrovky druhého typu vědci přesně nerozumějí příčinám jejího vzniku. Některé rizikové faktory jsou ale známy:

  • Váha: Čím více tukových tkání pacient má, tím více je rezistentní na inzulin.
  • Málo pohybu: Čím méně aktivity máte, tím větší je riziko. Pohyb pomáhá kontrolovat váhu, využívat glukózu a zvyšuje citlivost buněk na inzulin.
  • Rodinná anamnéza: Pokud vaši rodiče měli cukrovku druhého typu, je i u vás větší riziko, že se onemocnění rozvine.
  • Rasa: Ačkoliv není jasné proč, u černochů, Hispánců, Asijců a indiánů je riziko vyšší.
  • Věk: Riziko je větší, čím jste starší, k čemuž přispívá i to, že starší lidé méně sportují, mají menší podíl svalové hmoty a s věkem nabírají váhu. Bohužel, diabetes druhého typu se stále častěji objevuje i u dětí a dospívajících.
  • Těhotenská cukrovka: Pokud se u vás rozvine těhotenská cukrovka, je u vás i větší riziko diabetu 2. typu. Také váha dítěte nad 4 kilogramy je indikátorem zvýšeného rizika u matky.
  • Polycystické vaječníky: Syndrom polycystických vaječníků, který se projevuje nepravidelnou menstruací, zvýšeným ochlupením a obezitou, zvyšuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu
  • Vysoký krevní tlak: Tlak nad 140/90 je spojován se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu.
  • Hladiny cholesterolu: Nízká hladina HDL cholesterolu a vysoká hladina triglyceridů jsou dalším indikátorem zvýšeného rizika. 

Rizikové faktory pro těhotenskou cukrovku

Těhotenská cukrovka se může vyvinout u každé ženy, ale některé rizikové faktory pravděpodobnost rozvoje onemocnění zvyšují:

  • Věk: Od 25 let se riziko zvyšuje.
  • Osobní a rodinná historie: Diabetes 2. typu u někoho blízkého v rodině, stejně jako těhotenská cukrovka v předešlém těhotenství, dítě s vysokou porodní váhou v minulých těhotenstvích či samovolné potraty jsou indikátorem vyššího rizika.
  • Váha: Nadváha v těhotenství riziko zvyšuje.
  • Rasa: Ačkoliv není jasné proč, u černošek, Hispánek, Asijek a indiánek je riziko vyšší.

Komplikace spojené s cukrovkou

Dlouhodobé komplikace cukrovky se rozvíjejí pomalu. Čím déle máte cukrovku a čím méně kontrolujete krevní cukr, tím větší je riziko, že se k diabetu přidají další zdravotní komplikace, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, poškození nervů, ledvin, zraku, problémy s končetinami končící amputací, kožní infekce, zhoršení sluchu či Alzheimerova nemoc.

Většině žen s těhotenskou cukrovkou se narodí zdravé dítě, ale neléčená vysoká hladina cukru v krvi může způsobit problémy jak matce, tak dítěti. Mezi komplikace těhotenské cukrovky patří nadměrný růst plodu, nízká hladina glukózy miminka po porodu, větší riziko diabetu druhého typu u dítěte i matky, preeklampsie, a bohužel ve výjimečných případech i úmrtí dítěte.

Prevence cukrovky

Pro diabetes 1. typu zatím odpovídající prevence neexistuje, u diabetu 2. typu patří mezi základní preventivní opatření zdravá výživa, bohatá na vitaminy, vlákninu, s minimem tuku a nižší energetickou hodnotou, v případě nadváhy její redukce, třicet minut fyzické aktivity denně a v neposlední řadě pravidelné kontroly krve k zachycení počátečních stadií onemocnění.

Pravidelné testování krve

Symptomy cukrovky 1. typu se objevují náhle a často jsou důvodem ke krevním testům. Příznaky prediabetu a cukrovky 2. typu přicházejí pozvolna, proto je namístě u rizikových skupin provádět kontroly krve. Každý, kdo má BMI vyšší než 25 či mu již bylo 45 let, by měl chodit na pravidelné krevní testy.

Léčba cukrovky

Kontrola hladiny krevního cukru, aplikace inzulinu či jiné medikace, zdravá strava, rozumná váha a pravidelný pohyb jsou základními prvky léčby diabetu.

  • Zdravá strava: Více zeleniny, ovoce, polysacharidů, méně tuku, nižší kalorické hodnoty jídla, méně živočišných produktů, zásadní omezení rafinovaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Lékař vám zcela určitě poskytne základní informace nebo se můžete poradit s nutričním terapeutem či dietní sestrou.
  • Fyzická aktivita: Pohyb potřebuje každý a lidé s cukrovkou nejsou výjimkou. Cvičení pomáhá spalovat glukózu a zvyšovat citlivost na inzulin, který pomáhá glukózu transportovat do buněk. Vaším cílem by mělo být alespoň 30 minut aerobní aktivity denně.
  • Měření krevního cukru: Monitoring krevního cukru je jediným způsobem, jak mít jeho hladinu pod kontrolou a udržet ho v určitých mezích.
  • Inzulin: Lidé s diabetem 1. typu potřebují inzulin, aby přežili, ale i lidé s cukrovkou 2. typu či s těhotenskou cukrovkou ho mohou potřebovat.
  • Léky: Některé léky stimulují slinivku k vylučování většího množství inzulinu, jiné potlačují uvolňování glukózy z jater, některé blokují trávení sacharidů nebo zvyšují citlivost buněk na inzulin.

U již propuknutého diabetu 2. typu se také využívá farmakologická léčba. „Výběr a podávání léků u diabetu 2. typu dnes vyžaduje velkou znalost a zkušenost, protože je na trhu dostupná celá řada odlišně působících přípravků. Na tomto poli došlo v posledních letech k výraznému pokroku. Zlepšila se také bezpečnost léčby, například ve zmírnění rizika příliš velkého snížení hladiny cukru (hypoglykemie) i případných dalších nežádoucích účinků,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc. Součástí terapie je také sledování a případná léčba krevního tlaku nemocného, hladiny cholesterolu a dalších metabolických parametrů. V léčbě se dále uplatňují nové metody bariatrické chirurgie (například zmenšení objemu žaludku) i metody zcela revoluční, jako je endoskopická laserová terapie v Centru diabetologie IKEM. Důležitou podporou léčby je vhodná strava a dostatek pohybu.

Akutní stavy při cukrovce

 

Vysoký krevní cukr (hyperglykemie)


Krevní cukr se může zvýšit z různých důvodů. Například když toho hodně sníte, když onemocníte nebo si zapomenete vzít léky. Objevit se může časté močení, žízeň, rozmazané vidění, únava, nevolnost. Pokud máte vysoký krevní cukr, budete muset upravit stravu či medikaci nebo obojí.

Zvýšené ketony v moči


Pokud buňky nemají dostatek energie z glukózy, tělo začne odbourávat tuk a tento proces produkuje kyseliny, tzv. ketony. Objevuje se ztráta chuti k jídlu, slabost, zvracení, horečka, bolest v žaludku a těžký dech. Obsah ketonů v moči se dá kontrolovat domácími testy. Pokud máte ketony v moči, kontaktujte ihned lékaře.

Hyperosmolární hyperglykemický syndrom


Jedná se o život ohrožující stav, který zhruba v 50 procentech případů končí fatálně. Krevní cukr je mimořádně vysoký, pacient dehydratovaný, metabolismus radikálně narušený. Syndrom se projevuje suchem v ústech, extrémní žízní, horečkou, zmateností, ztrátou vidění, halucinacemi. Pokud máte podezření na hyperosmolární hyperglykemický syndrom, volejte záchranku.

Nízký krevní cukr (hypoglycemia)


Krevní cukr může klesnout nízko, pokud vynecháte jídlo nebo hodně sportujete. Častěji se tento stav rozvine u pacientů, kteří si píchají inzulin nebo berou léky na podporu jeho tvorby. Nízký krevní cukr je možné rychle upravit podáním něčeho sladkého, např. džusu, ovoce nebo glukózové tablety.

Na co si dát při cukrovce pozor

  • Přemýšlejte o vakcinaci: Cukrovka oslabuje imunitu. Poraďte se s lékařem o možnostech vakcinace.
  • Věnujte pozornost nohám: Pečujte o ně a v případě jakýchkoliv komplikací kontaktujte lékaře.
  • Udržujte si cholesterol a krevní tlak pod kontrolou
  • Pečujte o zuby a dásně: Diabetes může vést k vážným infekcím dásní.
  • Nekuřte a alkohol pijte s rozumem
  • Nestresujte se: Relaxujte a hodně spěte.

Desatero základní zdravotní péče při diabetu

1. Choďte pravidelně na vyšetření glukózy.

Jednou za čtvrt roku si nechte změřit glykovaný hemoglobin (HbA1c). Glykovaný hemoglobin je dlouhodobý ukazatel kompenzace diabetu a podává informaci o tom, jaká byla průměrná hodnota glykemie za poslední dva až tři měsíce.

2. Nechte si změřit krevní tlak.

Tlaky by vám měl lékař změřit při každé prohlídce (minimálně 4× ročně) a stanovit vám osobní cíl zlepšení. Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních komplikací.

3. Nechte si změřit krevní tuky.

Lidé s diabetem mají často vyšší cholesterol, což dále zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Vyšetření cholesterolu a triglyceridů by mělo proběhnout jednou za rok.

4. Nechte si prohlédnout zrak.

Diabetici mohou trpět retinopatií (poškození sítnice), která může v krajním případě skončit i ztrátou zraku. Oční vyšetření by mělo proběhnout jednou ročně. Pokud si ale všimnete jakékoliv změny zraku, kontaktujte svého lékaře okamžitě.

5. Nechte si prohlédnout končetiny.

Kůže, oběh a nervová zakončení vašich končetin by měly být prohlédnuty alespoň jednou za rok. Diabetes je příčinou onemocnění končetin, které může vést ke komplikacím, včetně amputace.

6. Nechte si vyšetřit funkci ledvin.

Měli byste mít dva testy – test moči na proteiny a krevní test. Dlouhodobě zvýšená glykemie je příčinou diabetické nefropatie – postižení ledvin. Vyšetření by mělo proběhnout každý rok.

7. Obraťte se na nutričního terapeuta.

Lékař s vámi nastaví cílovou hmotnost, BMI i obvodové míry. Nutriční terapeut by vám měl poradit, jak se při diabetu stravovat a kontrolovat si svou hmotnost.

8. Měřte si doma glukózu i tlak a vzdělávejte se.

Výsledky léčby může radikálně ovlivnit každý pacient sám. Pořiďte si domácí přístroje (glukometr a tlakoměr), které vám poskytnou přehled o vašem zdravotním stavu. Získejte maximum validních informací o svém onemocnění. Porozumění nemoci na základě odborně vedené edukace a domácí monitoring mohou váš zdravotní stav radikálně zlepšit.

9. Nechte se očkovat proti chřipce.

Informujte se u svého lékaře, zda máte nárok na očkování proti chřipce zdarma. Chřipka v kombinaci s diabetem může mít vážné následky.

10. Pokuste se přestat kouřit.

Navštivte centrum pro léčbu závislosti na tabáku. Diabetes zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice a s kouřením toto riziko dále narůstá.

Nízkosacharidová strava nejen při léčbě diabetu

Tento druh výživy má velmi pozitivní vliv na léčbu cukrovky, protože díky omezenému množství sacharidů pomáhá udržet normální hladinu glukózy v krvi a dobré výsledky má i terapie obezity. U diabetu prvního typu přináší nízkosacharidová strava nižší dávky inzulinu, menší výkyvy glykemií a snížení rizika hypoglykemie. U diabetu druhého typu umožní snížení dávek léků včetně inzulinu a v řadě případů může vést i k jejich úplnému vysazení. Přednášku by rozhodně neměli přehlédnout praktičtí lékaři, diabetologové a diabetologické sestry, ale vzhledem k současné epidemii cukrovky a obezity je relevantní prakticky pro každého.

Laboratorní vyšetření Hrozí mi cukrovka

Související články