Jak mohou klinické laboratoře pomáhat veganům a vegetariánům?

04. října 2022

Jak mohou klinické laboratoře pomáhat veganům a vegetariánům?

Vegani a vegetariáni. Lidé si často nejsou jisti, jaký je vlastně mezi oběma skupinami rozdíl. Vegani na rozdíl od vegetariánů  neodmítají pouze maso, ale i potraviny produkované zvířaty – tj. vejce, mléko apod., zatímco vegetariáni alespoň část živočišných produktů ve svém jídelníčku mají. Jinak  obsahuje veganská a vegetariánská strava velmi širokou nabídku ovoce, obilovin, ořechů, zeleniny a různých semínek. Vegetariánská a veganská dieta má za následek nižší hodnoty cholesterolu v krvi a ve srovnání s ostatní populací je zde nižší riziko aterosklerózy a jejích komplikací, infarktu myokardu mozkových cévních příhod, snižuje se i riziko obezity a vzniku cukrovky 2. typu. V těchto dietách je dostatek vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, vitaminu A, C a E i antioxidantů.  Vynechání produktů živočišného původu zejména u veganů znamená, že je potřebné kontrolovat, zda organismus netrpí deficitem nebo nedostatkem pro lidské zdraví potřebných látek a myslet na doplnění některých složek stravy.

Laboratorní vyšetření ukáže, zda dieta obsahuje všechny potřebné složky stravy

„Právě zde mohou klinické laboratoře zásadně pomoci. Laboratorní vyšetření krve ukáže na možnou rozvíjející se poruchu metabolických dějů a oblasti nedostatku některých složek stravy. Mohou tak upozornit na problém včas a předejít tak důsledkům poškození zdraví. Kontrolní laboratorní vyšetření po dietní nápravě poté ukáže, zda nově zvolená skladba diety a přidané doplňky stravy situaci napravily a organismus má již vše potřebné,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

TIP: Po obdržení laboratorního výsledku zabezpečeným emailem dostává pacient i přístupové údaje pro online konzultaci s lékařem ve službě Lékař online 24/7. Ta probíhá formou chatu nebo videohovoru.

Které laboratorní testy jsou pro vegany a vegetariány důležité?

K důležitým základním vyšetřením patří krevní obraz. Měří se počet červených krvinek, které přenášejí kyslík do tkání, jejich velikost, množství krevního barviva hemoglobinu, na které se váže kyslík a další parametry. Nedostatečný příjem železa i bílkovin se projevuje anémií z nedostatku železa, která patří k nejčastějším hematologickým onemocněním. Na vině je nejen nedostatečný příjem, ale mohou to být i krevní ztráty, hlavně menstruace u žen, kdy v jednom cyklu dojde ke ztrátě 15-25 mg železa. Navenek se postupně  objevují potíže jako je únava, slabost, točení hlavy či bolesti hlavy. Doplnění zásob železa v organismu vyžaduje nejen doplňování stravy železem, ale i dostatek proteinů a energetických zdrojů pro tvorbu hemoglobinu. Pokud by se tento stav včas neupravil, objeví se i dušnost, tj. pocit nedostatku vzduchu. Krevní obraz ukazuje též počet bílých krvinek a podrobněji i tzv. diferenciální rozpočet bílých krvinek a jejich rozdělení na jednotlivé kategorie. Protože jednotlivé typy bílých krvinek mají specializované funkce, změny v jejich procentuálním zastoupení mohou ukázat na možné onemocnění – například bakteriální či virové infekce.

Ferritin, hladina železa a transferin – hlavní funkcí bílkoviny ferritinu je uskladnění železa v organismu. Dostatečné množství ferritinu je zásadní pro dostatečnou tvorbu hemoglobinu, barviva červených krvinek, které váže kyslík a krvinky jej přenášejí do tkání. „Snížení hladin ferritinu může vést k anémii z nedostatku železa a změnám v krevním obrazu,“ připomíná MUDr. Petr Podroužek. Transferrin je protein, jehož funkcí je vázat železo a transportovat jej do buněk, lze spočítat, do jaké míry je železo na tento transportní protein navázáno. Obě vyšetření odhalí až 95 % případů nedostatku železa, i pokud se ještě navenek neprojevil obtížemi pacienta.

Vitamin B12 – tento vitamin je nezbytný pro běžný metabolismus, syntézu DNA a obnovu tkání a buněk, například červených krvinek. „Neléčený nedostatek vitaminu B12 může vést k megaloblastické anemii a důsledkem deficitu vitaminu B12 může být postupná degenerace centrálního nervového systému,“ uvádí MUDr. Podroužek.

Kyselina listová (folát) - je naprosto zásadní pro řadu metabolických dějů. „Nedostatek vede k široké paletě zdravotních problémů, v těhotenství například k rozštěpovým vadám plodu. Nízká hladina kyseliny listové může být způsobena i nedostatkem vitaminu B6 a B12, které umožňují její vstřebávání,“ říká MUDr. Podroužek. Důsledkem sníženého příjmu vitaminu B12 a kyseliny listové je pak zvýšení hladiny aminokyseliny homocysteinu, který je považován za rizikový faktor onemocnění cév, ischemické choroby srdeční, mozkových příhod, potratů a vývojových vad plodu, zejména nervové soustavy. Uvažuje se i o možném vlivu na problémy s otěhotněním.

Albumin, celková bílkovina, glukóza – hodnoty albuminu a celkové bílkoviny klesají při bílkovinové podvýživě, onemocnění jater, ledvin či střev a dalších onemocnění, jako je například nesnášenlivost lepku (celiakie). Hladina glukózy ukazuje aktuální stav metabolismu, měla by se pohybovat ve fyziologickém rozmezí.

TSH, fT4 – poruchy štítné žlázy patří k nejčastějším endokrinologickým onemocněním. Pro posouzení funkce štítné žlázy se měří nejčastěji hladina thyreotropního hormonu (TSH) a volného thyroxinu (fT4). Včasná diagnostika a léčba omezí řadu nebezpečných důsledků a komplikací onemocnění, v období těhotenství zejména rizika pro vývoj plodu. Příznaky nedostatečné funkce štítné žlázy (hypothyreózy) se vyvíjejí pomalu, často několik let. Zpočátku to bývá jen častější únava, později se připojuje zimomřivost, zácpa, přibývání na váze bez zvýšeného příjmu kalorií, svalová slabost, smutek či deprese, snížená srdeční frekvence. A naopak – zvýšená funkce štítné žlázy (hyperthyreóza) urychluje metabolismus i srdeční frekvenci, způsobuje úbytek na váze i při zvýšeném příjmu kalorií, nervozitu, podráždění, třes prstů, nespavost, pocení, pocit horka, průjem, podráždění očí.

Vápník (kalcium) - je prvek důležitý nejen pro stavbu kostí a zubů, ale i pro tvorbu a funkci tkání, hormonů, srážení krve, buněčného dělení – jeho role je skutečně univerzální. Na udržování jeho hladiny se podílí i další regulační látky – zejména vitamin D.

Moč chemicky a močový sediment – veganská a vegetariánská strava může obsahovat větší množství látek vylučovaných do moči – sodíku, draslíku či šťavelanů (oxalátů), které pak mohou vázat vápník a další minerály a představovat riziko tvorby kamenů v močovém traktu.

Vše v jednom balíčku

Všechna tato popsaná laboratorní vyšetření vhodná pro vegany a vegetariány lze sdružit do formy cenově zvýhodněného balíčku pro zájemce samoplátce, který nabízí EUC Laboratoře. Cílem je zájemcům usnadnit rozhodování „co si nechat vyšetřit“. I když laboratoře k výsledku konkrétního vyšetření udávají ke srovnání i hodnoty pro zdravou populaci, řada lidí si s vyhodnocením svých výsledků, zvláště tam, kde bylo vyšetřeno více parametrů, neví úplně rady.  Prostřednictvím služby Lékař online 24/7, kterou provozuje zdravotnická skupina EUC, mají zájemci možnost získat přímo ke konkrétnímu balíčku laboratorních vyšetření online konzultaci praktického lékaře (více na www.euclaboratore.cz). „Po obdržení laboratorního výsledku zabezpečeným emailem dostává pacient i přístupové údaje pro online konzultaci s lékařem ve službě Lékař online 24/7. Ta probíhá formou chatu nebo videohovoru,“ uvádí MUDr. Podroužek.

Chcete vědět, zda vynecháním některých složek stravy živočišného původu nechybí vašemu organismu některé důležité látky?

Koupit balíček Zdraví vegetariána a vegana

Související články

Více článků