Moderní léčba a prevence

Staráte se správně o svá prsa? Jak na to ve 20, 30 a 40 letech

01. 03. 2024

Ženská prsa se v průběhu let přirozeně mění. Nejde však jen o vzhled – ženy by si měly všímat především toho, zda jsou zdravá. S přibývajícími lety se totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Od 20 let věku se proto doporučuje začít s pravidelným samovyšetřením, které by kolem třicítky již každá žena měla mít v malíčku. Na přelomu čtyřicítky přichází na řadu mamografické vyšetření, které je od 45 let věku hrazené ze zdravotního pojištění. Bezpečné je i pro ženy se silikonovými implantáty. Více

Spálená kůže, sluneční vyrážka? Chraňte se při pobytu na slunci

Dovolená znamená nejen příjemný čas strávený s nejbližšími na cestách, u moře nebo na chatě, ale také dlouhodobější pobyt na slunci.  Sluneční paprsky však mohou být příčinou nejrůznějších kožních potíží. Proto bychom měli nejen během opalování dodržovat několik jednoduchých zásad, díky kterým lze předcházet zdravotním komplikacím. Nepřetržitý pobyt na sluníčku totiž organismu neprospívá, může vest dokonce až k nádorovému onemocnění. Ročně na zhoubný melanom kůže zemře až 400 osob.  Vice

Pro správnou léčbu rány je zcela nezbytné odhalit její příčinu

Co je to chronická rána? Jak vzniká, jak se léčí a kde se o pacienty s tímto problémem postarají?  Problematiku péče o chronické rány představuje MUDr. Štěpánka Pavcová, dermatoveneroložka a odborná garantka Centra hojení chronických ran v EUC Klinice Plzeň. Vice

Jarní úklid potřebuje i náš organismus! Pět krůčků k důslednější prevenci

Pracovní shon, starost o rodinu nebo obava z návštěvy lékaře – výmluv na to, proč zanedbáváme prevenci, je celá řada. Podle statistik chodí na pravidelné preventivní prohlídky jen 25 % Čechů.[1] Odborníci přitom varují – špatnou prevencí riskujeme závažné zdravotní komplikace. K jejímu dodržování přitom stačí pár jednoduchých kroků. Využijte jarního restartu a ověřte si, zda vaše tělo funguje správně.   Vice

Alergie umí být i smrtící. Odhalit ji lze už ze dvou kapek krve

V České republice žije přes 2,5 milionu alergiků.[1] Odhaduje se však, že reálné číslo je mnohem vyšší – řada lidí totiž nemá alergii diagnostikovanou, nebo se u nich onemocnění ještě neprojevilo naplno. S určitým projevem alergie se podle statistik setkalo 9 z 10 Čechů.[2]  Velmi běžná je například reakce na „zvířecí srst“, a to i u lidí, kteří čtyřnohého mazlíčka vlastní několik let. Během jarních měsíců zase mnohé trápí i alergie na pyl. Diagnostika tohoto onemocnění přitom může být velmi jednoduchá – například EUC Laboratoře disponují unikátním přístrojem který umí ze dvou kapek krve otestovat najednou až 295 různých alergenů.   Vice

Sezóna klíšťat je za dveřmi. Nezapomeňte na očkování!

Připravte se na léto! Právě teď je nejvhodnější čas chránit své zdraví a nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě. Vice

OZP klientkám jako první hradí unikátní mamografické čtení snímků pomocí umělé inteligence.

V Mamodiagnostickém centru na pražské Waltrovce, které je součástí zdravotnické skupiny EUC, je od 1. dubna pro pacientky k dispozici unikátní vyšetření. Jedná se o mamografickou prohlídku s rozšířeným vyhodnocením snímků pomocí umělé inteligence. První zdravotní pojišťovnou, která svým klientkám tuto nadstandardní službu plně hradí, je Oborová zdravotní pojišťovna Vice